İlk Yarının En Iyi 11'i / Ligue 1



Ligue 1'in ilk yarısı sonra erdi. Gelenek haline gelen İlk yarının en iyi 11'i bana göre şu şekilde oluştu.

                                                       Vercoutre (Lyon)
Fanni (Marsilya) Nkoulou (Marsilya) T.Silva (PSG) Tremoulinas (Bordeaux)
                                 Malbranque (Lyon) Matuidi (Paris)
Kadir (Valenciennes)  Feret (Rennes)  Alessandrini (Rennes)
                                                   Ibrahimoviç (PSG)

Remy Vercoutre (Lyon) : Sirigu 17 maçta 8 gol, Ruffier 19 maçta 14 gol ve Carrasso 19 maçta 14 gol yemiş olmasına rağmen 17 maçta 15 gol yiyen Vercoutre bana göre ilk yarının en iyi kaleci performansına sahipti.  32 yaşına geldi ama hiç bir zaman birinci kaleci olamadı. Kariyerindeki en fazla maçı 12 sene önce (20 maç) çıkmış. O performansı ile Gregory Coupe ve Hugo Lloris gibi Lyon'nun efsane kalecilerine yedeklik yaptı. Hugo Lloris takımdan ayrılınca emanetçi olarak eldivenler ona teslim edildi. Her haftada Ospina veya Carrasso alınacak diye kafasına vuruldu ama o hiç yılmadan kalesinde devleşmeye devam etti. Bu performansından sonra kaleci transferi yapılırmı bilinmez ama Vercoutre yıllarca yedek bekleyerek kazandığı paranın hakkını verdi.

Rod Fanni (Marsilya) : 2 sezon önce Rennes'de futbol oynarkende ilk yarının en iyi 11'ine almıştım. Bu defada en iyiler arasında olmayı hak etti. İstatistikler 16 maçta 1 gol, 1 asist olarak çok fazla parlak olmasada stoperde, bekde, önliberoda nerde görev verilirse layıkı ile görevini yerine getirdi.  Sezon sonundada sözleşmesi bitiyor bek ve stoper arayanlara duyrulur. Fanni'den sonra en iyi performanslara Réveillère (Lille) Mandi (Reims), Aurier ( Toulouse) sahip.

Nicalas Nkoulou (Marsilya) :  Oynanan bütün Lig maçlarında 90 dakika sahada kalan ender oyunculardan biri oldu. Bu kadar istikrarlı olmasını bir yana bırakalım şu maçta kötü oynadı bile diyemeyeceğim maçı bile yoktur. Takım savunması çok iyi yönetti. Sezon sonunda büyük bir kulübe transfer olmasını bekliyorum. Ayrıca Kamerun'nun Afrika kupasından elenmemiş olsası Marsilya için  çok büyük şans

Thiago Silva (Paris Saint-Germain ) : Sezon başında 42 milyona transfer edilmişti. Transfer hovardalığı pek hoşuma gitmesede bu kalitedeki futbolcuları izleyince fikrim değişmiyor değil. Neyse Londra Olimpiyatlarından dolayı 5 maç kaçırarak sezona başlatı.  O nun önderliğindeki PSG defansı sadece 9 gol kalesinde gördü. Sakin tavırları ve müthiş mücadelesi ile Ligue 1'deki en iyi performansa sahip futbolculardan bir tanesiydi. Carlo Ancelotti rağmen takım hala zirvedeyse bunu Thiago Silva ve Ibrahimoviç'e borçlular
Stoper bölgesinde Gil (Valenciennes), Chedjou (Lille) ve Abdennour (Toulouse) diğer iyi perfonmans sergileyen isimlerdi.

Benoit Tremoulinas ( Bordeaux) : Seçmekle en çok zorlandığım mevki sol bek oldu. 9 tane 21 yaş ve altında futbolcu ilk 11'de görev alıyor. Digne(19), Aurier(19 genelde sağ bek olarak görev aldı), Roussullon(19),  Mbarki(20), Haidara(20), Mavinga(21), Kolodziejczak(21),Ghoulam (21) ve Umtiti(19) seçenekler bu kadar çok olunca insan hali ile kararsız kalıyor. Bende hem nereyse her sezon ilk 11'e aldığım ve en hucumcu bek olan Benoit Tremoulinas onbirime koymaya karar verdim. Tremoulinas  15 lig maçında 1 gol ve 3 asist yaptı. ( Maxime Barthelme çıkışıda takdire  takdire şayan)

Steed Malbranque ( Lyon) :  Lyon alt yapısından yetişmiş olan Malbranque, Nantes'in şampiyon olduğu sezonnun ardından Fulham'a transfer olmuştu. Onun gidişi ile Lyon efsanesi başladı.

Malbranque içinde yer aldığı 2000/01 kadrosunda Coupet, Edmilson,  Pierre Laigle, Sonny Enderson, Chanelet, (rahmetli)Marc-Vivien Foe, Patrick Müller, Vikash Dhorasoo ve Govou gibi çok iyi isimler vardı.( En sevdiğim Lyon kadrosu olduğu için aklımda kalmış)

Gerçek olayımıza dönelim. Malbranque 4.5 milyon paunt'a Fulham'a transfer olmuştu. Ingiltere Ligini çok fazla izlemediğim sonrası bende yoktur. Fulham, Tottenham ve Sunderland derken geçen sezon Saint Etienne transfer olduştu. Sadece Marsilya maçında oynadıktan sonra kanser olan oğlu ile birlikte olabilmek ve onunla ilgilenebilmek için futbolcu bıraktı.( oğlu akibeti ne oldu bende merak ettim şimdi)

Malbranque ikinci kez futbol hayatına yine Lyonda başladı ve ilk yarıda 16 maçta 2 gol, 6 asistlik performansı ile göz doldurdu (en fazla asist yapan isim).

Blaise Matuidi ( Paris Saint-Germain ) : Troyes günlerinden bu yana dikkatle izlediğim bir futbolcu. Troyes'da çok sert oynuyordu 10-11 kart falan görüyordu, Saint Etienne'de rakibe sertliği bıraktı. Parisde ise tam anlamı ile  oturdu. Defansif özeliklerinin yanı sıra daha çok hücüm çıkmaya başladı. Hücüma çıkmalarının mevyesinide 3 gol atarak aldı. Bu futbolu ile psg orta sahasında forması tek garanti isim.

Defansif orta saha olarak Maxime Gonalons (Lyon), Jeremy Clement (Saint-Etienne)'in performansınıda unutmamak lazım

Foued Kadir ( Valenciennes) :  Sezon başında takımdan ayrılmak istediği için yedek bırakılmıştı. Maçlarda 10-15 dakika oynatılıyordu. Transfer sezonu kapanınca kafasını takımına verince 6 gol, 4 asistlık bir performans ortaya çıktı. Devre arasında takımdan ayrılacak yeni takımda daha iyi performans bekliyorum.

Kadir'i en çok zorlayan performans 5 gol, 3 asistle Remy Cabella ya ayit

Julien Feret ( Rennes) : Her sezon skorer bir ortasaha elemanı olmuştur ama bu sezon resmen altın sezonunu yaşıyor.Kariyerinde bir sezonda en fazla 9 golü bulunuyordu. Ligin ilk yarısında 8 gol atmarak kariyer rekorunu kırmaya çok yaklaştı. Mevlüt yedek bırakılmaya başladıktan sonra efektif oynaması Mevlüt için büyük tehlike

Feret ile aynı perfonsa sahip olsada Mathieu Valbuena'da unutmak olmaz. Fenerbahçe Valbuena transferi gerçekleştirse bir Galatasaraylı olarak üzülsemde futbol sever olarak sevinirim.

Romain Alessandrini (Rennes) :  Bautheac (Nice), Ayew (Marsilya) ve Gael Danic gibi çok iyi performanlar vardı ama benim adam Romain Alessandrini en iyi performansa sahipti. Ligue 1'deki ilk sezonunda 7 gol, 3 asist yaptı. ikici yarı dahada iyi olacatır.

Romain Alessandrini hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler

Zlatan Ibrahimoviç ( PSG) : Rakamlar 16 maçta, 18 gol, 3 asist olarak gösteriyor. . Bu kadar çok para ve bu yaşa rağmen( bu saatden sonra başka transfer yapacak hali yok) çok istekli ve çok çalışkan. Kısaca "Takımını sırt çantası gibi sırtında taşıyor" desem yeridir.

Cvitanich (Nice), Gomis (Lyon), Aubameyang (Saint-Etienne) ve Ben Yedder (Toulouse) diğer dikkat çeken isimlerdi.


Devamı »

Sistine Şapeli


Papa seçimlerinin yapıldığı mekan olan Sistine Şapeli'nin tavanına Michelangelo'nun resmettiği tablo Diego Maradona, Lionel Messi, Roger Federer ve Usain Bolt gibi ünlü sporculara uyarlanmış.
Devamı »

İnsan Hayatı > Rekabet / Real Madrid " Tito Vilanova "


Barcanın çalıştırıcı Tito Vilanova'nın hastalığının tekrar nüksettiğinin açıklanmasının ardından ezeli rakibi Real Madrid resmi sitesinden geçmiş olsun mesajı yayınlamıştı ama bununla yetinmeyen Real Madridliler Malaga maçı öncesi" Tito Vilanova" yazan tişört giyerek çıktılar ve insan hayatının futboldan daha önemli olduğunu bir kez daha gösterdiler.

Buda Barcalıların Vilanova'ya destek olmak için giydiği tişört "Hep birlikte, güç ve cesaret."

Devamı »

Afrika'da Yılın en iyileri # 2012



Afrika'da Yılın en iyileri # 2012

Afrika'da yılın en iyileri belli oldu. Geçen yıl olduğu gibi bu sezonda Afrika'da yılın futbolcusu Yaya Toure seçildi. Fildişili ortasaha Didier Drogba ve Alexandre Song gibi adaylar geride bırakarak bu ödüllün sahibi oldu.

Yılın Afrikalı Futbolcusu : Yaya Toure ( Manchester City - Fildişi Sahili )

Afrika'da Forma Giyen En iyi Futbolcu : Mohamed Abouterika  ( Mısır - Al-Ahly )

Fair-play : Gabon taraftarları

Yılın Milli Takımı : Zambiya

1993'te Gabon'da  uçak kazasında takımıın nerdeyse hepsini kaybeten Zambiya yine Gabonda Fildişi'ni penaltılarla yenerek Afrika şampiyonu olmuştu

Yılın Teknik Direktörü : Herve Renard ( Zambiya )

Bütün dünya sakatlanan futbolcusunu arkadaşlarının sevinçine ortak etmek için kucağında taşıması ile tanımıştı.

Yılın Bayan Milli Takımı : Ekvator Ginesi

Bayanlarda son Afrika şampiyonu

Yıllın Kulübü : Al Ahly

Afrika şampiyonlar Liginin son ve rekortmen sahibi

Yıllın Hakemi : Haimoudi Djamel ( Cezayir )

Yılın Gelecek Vaad Eden Yeteneği  : Mohamed Salah ( Mısır - Basel)

Basel'e ilk geldiği sezonda parlak bir performan sergilen genç kanat

Yıllın Bayan Futbolcusu : Genoveva Anonman (Ekvator Ginesi )

Bayanlarda son Afrika şampiyonu  olan takımın kaptanı

Efsanler ödülü : Mahmoud El Gohary - Rigobert Song

Yıllın 11'i

Kaleci : Lutunu Dule (Kongo)

Defans : Ahmed El  Basha (Sudan), Walid Hicheri (Tunus), Stoppila Sunzu (Zambiya), Ahmed Fathi (Mısır)

Orta Saha : Mohamed Aboutreika (Mısır), Yaya Toure (Fildişi), Alexandre Song (Kamerun), Younes Belhanda (Fas)

Forvet : Didier Drogba,(Fildişi), Christopher Katongo (Zambiya)

Devamı »

Transfer Beklentisi - Yann M'Vila


ismi  :   Yann M'Vila
Doğum Tarihi:  29 Temmuz 1990
Uyruk:  Fransa / Kongo
Mevkii:  Defansif ortasaha
Kulüp :   Rennes
Boy : 1m83
Kilo : 80
Transfermarkt değeri: 16.000.000 €

2009-2010 sezonun 2. haftasında oynana Nice - Rennes maçı 1-1 devam ederken bizim Junichi inamoto 77.dakikada kırmızı kart görür eski takımina yenilmek istemeyen Frederic Antonetti daha 18 yaşına basmamış olan Yann M'vila yi oyuna alır. Bu isimsiz çocuk sonraki haftalarda takımın değişmezi olur ve öyle bir performans gösterir ki futbollu azcık sevenler bile ismini ağızlarında dolarlar.

Aynı sezonunun sonunda (yani 2010 Ağustos ayında) ilk kez Fransa milli takımına çağrılır ve Norveç maçında ilk kez milli formayı giyer. O tarihden sonra 22 kez daha milli forma ile Fransa adına mücadele eder.
Bu sezonun başlaması ile M'vila'da gözle görülür düşüş yaşayınca Didier Deschamps tarafından ümit milli takıma gönderilir ve Avrupa 21 yaş altı futbol Şampiyonası baraj maçında oynaması istenir.

ilk kez Milli forma ile rakip olduğu Norveç'e karşı bu kez daha ümit milli  forması ile rakip olmak nasip olur. Neyse ilk maç 1-0  Fransa'nın üstünlüğü ile sonuçlanır. Deplasmandaki maçın akşamında Pascal Nouma vari bir hareket yaparak Wissam Ben Yedder, M'Baye Niang, Antoine Griezmann ve Chris Mavinga'yı kampdan çıkartarak diskoya götürür.

Dinlenmesi gereken futbolcular eforlarını saha dışında harcayınca hezimet kaçınılmaz olur ve 5-2 lik yenilgi ile Fransa, Israilde düzenlenecek olan Avrupa 21 yaş altı futbol Şampiyonası şansını kaçırır.

Maçtan sonraki gün yenilginin gerçek nedeni ortaya çıkınca FFF yetkilileri Wissam Ben Yedder, M'Baye Niang, Antoine Griezmann ve Chris Mavinga'ya 31 Aralık 2013'e kadar Yann M'vila ise 20 Haziran 2014'e kadar milli takımdan uzak kalma cezası verir.

Bu ceza gerektiren olay yaklaşık bir ay önce gerçekleşti. Burda söz etmemin sebebi ise M'vila'nın düşüş içinde olduğu ve Dünya kupasını kaçıracağı için hayal olan transferinin  ekomik ve vizyon olarak Galatasaray için daha mümkün olması.

Nasil bir futbolcu olduğuna gelirsek, Harika bir fiziğe sahip olan M'vila oyunu çok iyi okuyor ve  başarılı müdaheleleriyle defans çok rahatlatıyor. Kazandığı toplarıda dikine pas yapabilme becerisiyle hücüm bölgesine aktarıyor. Kısaca defansıf 10 numara desek yeridir.

Neden M'Vila :  M'Vila'dan bir kademe daha aşığıda maziyetlere sahip olan Melo'nun geçen sezon takımın oyuna ve Selçuk İnan'nın oyun içindeki etkinliğini nerelere taşıdığını gördük. M'Vila düşüşde olduğu hali ile bile Melo'dan daha faydalı olur. Sonuçta Melo sezon sonunda yolcu yerine bir transfer yapılacak. Birde şampiyonlar liginde oynayası için 10 numara transfer yapılması düşünüyor. M'Vila alırsa Melo + 10 numara transferine gerek kalmayacaktır. Enerjisi ile defansif yükü çeken bir M'Vila olursa Selçuk 10 numara görevi göre bilir. Daha 22 yaşında olduğunu düşünürsek bir sonraki transferinde para kaza biliriz.

Kariyeri :
2009 / 2010 :  Lig maçları (35 maç / 2957 dakika / 6 sarı / 1 kırmızı kart ) toplam 49 maç
2010 / 2011 : Lig maçları (37 maç / 3306 dakika / 4 sarı kart / 2 gol / 1 asist) toplam 55 maç
2011 / 2012 : Lig maçları (38 maç / 3398 dakika / 2 sarı kart / 2 asist ) toplam 58 maç
2012 / 2013 : Lig maçları (13 maç / 803 dakika / 1 kart / 1 asist) toplam 17 maç

Fransa :
Fransa U16 : 2 maç
Fransa U17 : 14 maç / 2 gol
Fransa U18 : 6 maç
Fransa U19 : 18 maç / 3 gol
Fransa U21 : 10 maç
Fransa A Millli : 22 maç / 1 gol

Devamı »

18.Haftadan Notlar / Ligue 1



Ligue 1'in 18. haftasında üç takım aynı puanda zirveyi paylaşiyor. Böyle bir tablo en son 1961 / 1962 sezonunda yaşanmış. O zamanda Ligue 1 değil divion 1 vardı ve galibiyete 2 puan veriliyordu.

Haftanın en önemli maçı Paris Saint-Germain - Olympique Lyon arasında oynandı. Lyonnun en önemli eksiği yine sakat olan  Gourcuff'dü. Paris Saint-Germain'de Nene sakat olduğu için kadroya alınmamıştı ama  Nene sakat değilmiş. Hafta sonunu buz pateni yaparak geçirmeyi tercih etmiş.  çok fazla pozisyonlu bir maç olmasada biz türklerin yeni futbol deyimine göre "mücadelesi bol" bir maç oldu. Maçın tek golü 45+2. dakikada Ibrahimoviç'in ortasını güzel bir kafa vuruşu ile değerlendiren Blasie Matuidi'den geldi. PSG Bu galibiyetler 11. hafta Lyon'a devrettiği lig birinciliğini tekrar geri almış oldu.

Ligue 1'deki tek Türkün 90. dakika yedek beklediği maçta Rennes- Valenciennes'ni 2-0 yendi. Mevlüt  son haftalarda kötü oynuyordu ve sonunda formayı 20 yaşındaki Cheick Diarra'ya kaptırdı. Allah'tan Cheick Diarra iyi oynamadı. Ama Hugo Montano'ya bir kaptırsa bir daha o formayı biraz zor görür. Rennes'in gollerini atan Julien Feret ve Jonathan Pitroipa Ligdeki gol sayılarını altııya çıkartılar. Bu maçta gol yemeyen Rennes yedi hafta sonra kalesinde gol görmemiş oldu.

Toulouse ile Marsilya arasında oynanan maçda Toulouse'dan iki futbolcu kırmızı kart gördü. Sol bek Cheikh M'Bengue kasten bir hareketi vardı ve kart doğru karardı ama Franck Tabanou'nun pozisyonunda faul bile yoktu ama hakem direk kırmızı kart gösterdi. Tabanou oyundan atılmadan önce Jordan Ayew'i düşürüp penaltıya sebep olmuştu ama abi Ayew (Andre)  maçın en iyisi kaleci Ahamada'yı geçemedi. Marsilya'nın tek golü sakatlıktan yeni kurtulan Gignac'dan geldi. Gignac usta işi bir gol attı izlemenizi tavsiye ederim. Birde Gignac'ın forma giydiği 11 maçta Marsilya bir kez yenilmiş olmasıda ilginç bir istatistik.

Benim en çok semapti duyduğum takım olan Montpellier ise bu sezon ilk kez bir maçta dört gol atmayı başardı ve galibiyet serisini üç maça çıkartı. Montpellier'in golleri Estrada,Herrera, Belhanda ve bu sezon ilk kez gol atan Anthony Mounier'den geldi. Montpellier adına en sevindirici olansa Belhanda'nın geçen yılki performansına yakın bir futbol oynaması. Devre arasında top tutta bilen bir forvet alına bilirse en azından avrupa kupası kovalana bilir.

Haftanın en çekişmeli maçı Nice ve Evian arasında oynandı. 3. dakikada Ospina tutula bilecek topu tokatlayınca top Yannick Sagbo'nun önünde kaldı. Tabi Yannick Sagbo'da afetmedi. Sagbo transfer dedikodularından sonra düşüşte Lizarazu ve Zidane bu kadroya takviye yapmayacaksa Evian ligden düşer. Sagbo'yu tutmanın bir anlamı kalmaz. Neyse Evian'nın 2. golü 14. dakikada yaşlı kurt  Cedric Barbosa'dan geldi. Adam 36 yaşına geldi. Halada üstüne koyuyor. Orta saha elemanı olmasına rağmen bu sezon ki gol sayısını altıya çıkartı.(Ne kadar çok futbolcu 6. golünü bu hafta atmış). 2-0 dan sonra ev sahibi kendine geldi ve golcüsü Cvitanich ile iki gol buldu ve beraberliği yakaladı. Bu maç böyle bitecek diye düşünürken 87. dakikada oyuna giren Barbosa'dan 20 yaş küçük olan Neal Maupay belkide ilk kez topa dokunduğu anda golü attı(90+1) ve takımına üç puanı getirdi. Ayrıca Nice 8 maçtır yenilmiyor. Birde Ospina ile Lyonun ilgilendiği söyleniyor. Ospina gider kale Joris Delle'e kalırsa maçları en dikkatli izleyeceğim takım olur.

Yazı fazla uzun olmasın insan okumaya sıkılır kısa keselim.

Geriye kalan 4 maçta (Reims 1-1 Lille, Sochaux 1-2 Brest, Troyes 3-2 Ajaccio, Nancy 1- Bordeaux) en dikkat çekici şeyler şunlar.

Nancy 17 haftadır galip gelemiyor ve son 6 maçı berabere bitti. Jean Fernandez 10 kişi kalan rakibine puan vermek için en iyi oynayanları kenara aldı.

Loic Perrin'ni pek beğenmem ama  o olmayınca Sainte Etienne defansı akılsız kalıyor. Rakipde Corgnet, Aliadiere gibi zeki futbolcular olunca yenildi kaçınılmaz oluyor. Bursaspor'un yerinde olsam Pablo Batalla'yı iyi bir paraya satar Corgnet alırım.

Troyes forması giyen Mounir Obbadi ve Fabien Camus çok iyi adamlar Ligimizde iş yaparlar.  Ajaccio skor 3-0 dakika 90 olmasına rağmen maçı bırakmadı. skoru 3-2 getirdi bu azımle Ligden düşmezler.

Sochaux - Brest; Paul Baysse hala Brest'e bu takıma çok fazla. Ben Basat iyi açıldı.
Devamı »

CvitaNice


Avrupa futboluna Ajax ile merhaba desede bir varlık gösteremeyen Dario Cvitanich ikinci avrupa seferinde kendini kabul ettirmiş durumda. Nice adına çıktığı 13 maçta 12 gol atarak Nice taraftarlarının sevgilisi olmayı başardı. Nice taraftarı yeni sevgilisine taktığı isim ise "CvitaNice"
Ligue 1'de attığı golleri izleye bilirsiniz
Devamı »
 

Copyright © 2010 Turkusev Blogspot Fr, All Rights Reserved. Design by DZignine