Ligue 1 İlk Yarı Değerlendirmesi


Avrupa’nın sayılı liglerinden biri olan Ligue 1 yine  tempolu, seyir zevki yüksek ve çekişmeli maçlara sahne oldu. Ligue 1’de oldukça zorlu bir yarış olacağının Sinyallarini sezonun ilk devresinde vermiş oldu. Hem şampiyonluk yarışında hem de küme de kalma mücadelesinde çok önemli bir heyecan olacak gibi duruyor.
Geçen sezonu 57 yıl sonra zirvede tamamlayan Lille kadrosunun en önemli ismilerinden olan Adil Rami 'yi Valencia'ya ,Kaptan Cabaye'yi Newcastle'a, Takımın porsche'si Gervinho'yu Arsenala kaptırdılar. Pedretti ve Payet ile kadrosunu güçlendirmek istesede bu pek mümkün olmadı. Fakat Rudi Garcia'nin üstün takdik başarısı ile "yenemiyorsun yenilme " (tek yenilgilerini  2. haftada aldılar) felsefesi ile zirveden sadece 4 puan uzakdalar.  Avrupa’dan da elenen ekip artık tüm dikkatini lige verecek.
Şuanda ligin zirvesinde bulunan PSG ise yaz sezonunda harcadığı paraların karşılığını geri almak istiyor. Devre boyunca önemli bir performans çizen başkent temsilcisi bir ara düşüşe geçer gibi olsa da son haftalarda toparlanarak zirvedeki yerini korudu. Antoine Kombouare kovan Leonardo, şampiyonluğu elde etmek için hiç bir fedakarlıkdan kaçmayacakdır. 
iki binli yıllarda 7 şampiyonluk kazanan Lyon küçülmeye gitmiş olsada vasat kadrosu ile hala zirve potasındalar, bir iki transfer ile zirveyi zorlaya bilirler.
Ligin en büyük süprizi olmasada en etkileyici performansa sahip olan takım kuşkusuz Montpellier, 39 gol ile ligin en golcü takımı durumundalar. Son üç haftada 8 puan kayıp etmelerine rağmen hala zirveden sadece üç puan uzakdalar. Oynanan futbollu göz önüne alırsak Paris'i zorlaya bilecek  takımların en başındalar.
ilk 10 haftada sadece bir galibiyet alabilen düşme potasına giren Marsilya, bu periyotdan sonra toparlanarak zirveden 9 puan geride ligi 6. sırada tamamladılar. Devre arasında  gitmesi beklenen Lucho Gonzalez,Gignac ve Afrika kupasına gidecek olan Diawara, N'Koulou ve Ayew kardeşler gözüne alındığından zirveyi kovalamaları pekde mümkün değil.

Ligin orta sırasında ise Avrupa ligi için önemli bir yarış olacak gibi duruyor. Rennes, Marsilya, Toulouse ve St Etinne arasındaki iki puanlık fark sezon sonuna kadar  bu çekişmeyi kızıştıracak gibi.

Tabiki birde hayal kırıklığı yaratan ekipler bulunuyor. Bir önceki yıl şampiyonlar ligide oynadığı için bocaladığını düşündüğüm Auxerre, bu sezonda saçma sapan futbol oynuyor Dennis Oliech ve Alain Traore olmasa Ligue 1'den düşecek haldeler.

Birde Sochaux var tabiki geçen yıl ligde 5. olarak avrupa ligine gitmişdiler. Play off maçında evlerinde Metalist Kharkov'a 4-0 yenilerek beni şaşırtmaya başladılar ve hala devam ettiriyorlar. Ligde sadece 4 galibiyet alarak ligde 19. sıradalar. Geçen yılla damgasını vuran Marvin Martin bile kurtaramıyor. Devre arasında takımdan ayrılacak olan Modibo Maiga'nin yanına Boudebouz ve Martin'den bir taneside katılırsa gelecek yıl ligue 2 olmamaları mücize olur.

Ligin alkışı hak eden takımıda benim için Valenciennes oldu. Evinde Marsilya,Lille, Auxerre, Montpellier ve Lyon gibi ligin en iyi ekiplerine yenilmeden 18 puan aldı. Deplasmanda çok kötü bile olsalar bile Geatan Bong, Nicolas Isimat- Mirim ve Vincent Aboubakar gibi gençleri ile alkışı hak ettiler.

Küme düşme hattında ise işler oldukça karışık. Geçen yıl hariç (Monaco 44 puanla düşmüşdü)  40 puan alan takımın ligde kaldığı Fransada, 24 puanla 9. sırada yer alan Lorient dahil olmak üzere düşme korkusu yaşaya bilir.
İlk Yarının Takımı:  Montpellier

İlk Yarının Futbolcusu:  Olivier Giroud Montpellier

İlk Yarının Teknik Direktörü:  Rudi Garcia

İlk Yarının 11’i :
                                   Sirigu (PSG)
Debuchy (Lille) Yanga- Mbiwa (Montpellier) Abdennour (Toulouse) Bedimo (Montpellier)
                               M'Villa (Rennes)
Remy (OM)     Belhanda (Montpellier) Nene (PSG)
                                  Pastore (PSG)
                            Giroud (Montpellier)

0 yorum:

 

Copyright © 2010 Turkusev Blogspot Fr, All Rights Reserved. Design by DZignine